Вакуумні пакувальні машини
Поряд з іншими способами упаковки, вакуум-метод одержав дуже широке поширення і популярність. Особливості цього методу сприяли широкому застосуванню машин для вакуумного пакування харчової, фармацевтичної, хімічної, медичної і суміжних галузях промисловості. Завдяки специфічним умовам, що утворюється всередині вакуумної упаковки, забезпечується підвищена збереження швидкопсувної продукції органічного походження. Саме це стало причиною широкого застосування камерних вакуумних пакувальників у харчовій галузі.
Переваги вакуум-методу
Щодо продуктових товарів вакуум-метод має багато переваг:
- істотно зростає термін збереження і знижуються вимоги до температури зберігання;
- герметичність упаковки, надійний захист від вологи, цвілі, біофлори та інших патогенних факторів;
- можливість тривалого зберігання свіжих овочів та фруктів;
- можливість тривалого зберігання харчових напівфабрикатів без холодильника;
- гарантований захист від висихання і в'янення рослинних продуктів;
- збереження природного аромату, смаку, кольору і зовнішнього вигляду;
- зберігання порційних партій;
- збереження стерильності;
- робота з твердими, рідкими, пастоподібними, в'язкими, сипучими та іншими видами продуктів.
Таким чином вакуумно-пакувальні машини відкривають можливості, недосяжні для упаковок інших типів.
Якими бувають вакуумні пакувальні машини
В залежності від особливостей технологічного процесу можна виділити різні групи вакууматоров.
Аспіраційний пакувальник
Типовий аспіраційний вакуумний пакувальник являє собою пристосування для викачування повітря із спеціального пакета з подальшою запаювання його краю. Зазвичай це невелика вакуумна настільна машина, що працює в ручному або напівавтоматичному режимі. Незважаючи на те, що вакуумна машина настільна має відносно невелику вартість, широкого поширення цей тип так і не отримав. Пояснюється це низькою продуктивністю і великою кількістю ручної праці. Основне гідність безкамерних вакуумних пакувальників - відсутність обмеження на розмір пакету. Откачка воздуха делается через шланг, поэтому сам пакет может быть сколь угодно большой. Сфера применение такого оборудования: использование в бытовых целях, в малом бизнесе, в фермерском хозяйстве, в небольших магазинах.
Ваккуматор камерный
Для коммерческой деятельности наибольший интерес представляет камерная вакуумная машина. Принципиальное отличие от упаковщиков первой группы состоит в наличии камеры, куда помещается пакет со своим содержимым. Камера герметично закрывается, оттуда откачивается воздух, после чего пакет запаивается. Для запайки используется специальная термопленка, на которую укладывается незапечатанный край открытого пакета. Настольные и напольные вакууматоры этой группы работают в автоматическом режиме. Глибина вакууму, температура, час запаювання і інші параметри процедури задаються оператором у відповідності з типом використовуваних матеріалів і технологічними вимогами з боку зберігання продукту.
Особливості:
- може мати одну, дві і більше камер;
- в камеру можна поміщати відразу кілька пакетів, що значно підвищує продуктивність;
- при необходимости, после откачки воздуха в камеру под низким давлением может быть запущен инертный, углекислый или любой другой газ, способствующий более полной консервации и сохранности продуктов;
- при выкачивании воздуха пакет плотно обтягивает содержимое, но в незаполненных углах и краях могут образовываться складки, что придает продукту непривлекательный внешний вид. Поэтому размер и форму пакета лучше подбирать под габариты и форму упаковываемого продукта.